top of page

דיאלוג פנימי

דיאלוג פנימי

Voice dialogue

מאז ומתמיד הייתי שחקנית ואפילו יוצרת!

את ההצגת ילדים הראשונה שלי כתבתי בגיל 8

עשיתי אז עם חברתי תיאטרון בובות , כאשר אני היוצרת , המפיקה והבמאית שנותנת לה הוראות איך לשחק עם הבובות.

הפלאתי לעשות אז כאשר הדפסתי הזמנות להצגה עם מחיר הכרטיס: 50 אגורות

והנחיה אין להביא אחים ואחיות קטנטנים.

אז הייתה לי דמות אסרטיבית, שידעה לגבות כסף בגיל 8 ואז אבדה לי לעשרות שנים וכעת מחיה אותה מחדש.

כשלמדתי משחק בבית-צבי התוודעתי לכוחו המרפא של המשחק

ולמעשה גיליתי כיצד לעבוד עם עצמי כדי לזוז מדמות אחת לאחרת בתוך נפשי פנימה. אין כמו משחק של תפקיד כדי להמחיש את זה ולאפשר ביטוי לחלקים של הנפש על פי יחודם והאני מאמין שלהם.

למעשה בהבנה שיש גלריית דמויות עצומה בנפש וההזדהות עם דמות אחת מסוימת שלעתים מובילה אותנו לדרך ללא מוצא, יש הרבה מאוד חופש.

החיבור ל"אני המודע" שנוהג את המכונית והצפיה ההכרתית בדמויות הפועלות מאפשרת חופש בחירה, ריפוי, ניסים בכל תחום בחיים! ושמחה פנימית שאינה תלויה בדבר.

כבר לפני 20 שנה יצרתי סדנה במיוחד לסנכרון מנחים בארגון "מהות החיים" שהקימה שרי אריסון שקראתי לה "אתה הבמאי והשחקן של חייך"

שהיתה בנושא הדמויות הפנימיות. בסדנה הובלתי את המשתתפים בעזרת תלבושות, רקויזיטים (חפצי תיאטרון כמו כתר, מגבעת, שרביט, חרב וכו')

ומוזיקה לגלם דמות ש"מפריעה" להם כרגע וכדאי לתת לה מקום, אך ביציע

ואז לגלם דמות שהיא השראה והעצמה.

אחר כך העברתי את הסדנה  בשילוב עבודה עם מונולוגים מהתיאטרון והקולנוע וקראתי לה "לובשים דמויות" כסדנה תהליכית בת 8 מפגשים.


לפני כ 9 שנים גיליתי את שיטת וויס דיאלוג והלכתי ללמוד אותה אצל אורה גבריאלי.

וויס דיאלוג (Voice Dialogue) היא גישה של עבודה נפשית שפותחה בשנות ה-70 של המאה העשרים, על ידי זוג פסיכולוגים אמריקאים ד"ר האל סטון וד"ר סידרה סטון בהשראת האסכולה של קרל גוסטב יונג וגישות נוספות.

הגישה רואה את הנפש האנושית כמורכבת באופן טבעי מדמויות רבות שניתן לכנותן גם ׳חלקים׳, ׳קולות׳, ׳דמויות-משנה׳ ועוד. לכל דמות אישיות מובחנת משלה הכוללת רצונות, דחפים, צרכים, יכולות, זווית ראייה ורגישויות.

על פי גישה זו, כל הדמויות קיימות אצל כל בני האדם ולו כגרעיני התהוות או כחלק ממעין דנ״א נפשי, אולם אצל כל אדם וכן בתרבויות שונות, יבואו לידי ביטוי דמויות שונות בדרכים ובעוצמות שונות.

העבודה עם אנשים ב׳וויס דיאלוג׳ מצטיינת בגישה לא פתולוגית לנפש האדם ובקבלה של כל הדמויות באשר הן. תהליך העבודה מאפשר לאדם להכיר את הדמויות ולקבל אותן מבלי להזדהות אתן ועם העמדות וחוויית החיים שלהן.

עקרונות השיטה

הכשרה בגישת ׳׳וויס דיאלוג״ 

הזוג סטון אינם מעניקים תארים ותעודות לבוגרי קורסים להנחיה ומעדיפים להותיר את הגישה פתוחה וגמישה, מחשש פן תהפוך לאסכולה נוקשה ומגבילה. הם מציינים כסיבה גם את אי היכולת לתת ציונים למצב ההתפתחותי והתודעתי של התלמיד. משום כך מקובל בגישה זו שאין מעניקים תעודות הסמכה והכשרה אלא, לכל היותר, תעודות המעידות על השתתפות בקורסים.

״וויס דיאלוג״ בישראל

קהילת מנחי ״וויס דיאלוג״ בישראל גדולה ביחס לאוכלוסייה. נכון לשנת 2014, בישראל יש מעל מאה בוגרי קורסים ללימוד הנחיה ב״וויס דיאלוג״ ומספרם עולה בהתמדה. בין הבוגרים פסיכולוגים, עובדים סוציאליים, מאמנים, מטפלים הוליסטיים בגישות שונות, אנשי חינוך ועוד. אלפי אנשים נוספים נחשפו לגישה כמונחים ובמגוון קורסים לקהל הרחב. את מירב הקורסים לאנשי מקצועות הטיפול מעבירה כיום אורה גבריאלי אולם התחום נמצא בהתפתחות מתמדת ואנשים נוספים מלמדים ולומדים את הגישה בארץ ובחו״ל. בשנות השמונים של המאה העשרים, ביקרו ד״ר האל סטון וד״ר סידרה סטון בישראל ולימדו את השיטה.

המלצות ועדויות

bottom of page